pondělí 15. srpna 2016

Něco mezi cestopisem, přírodopisným časopisem a především galerií

Jak již jistě víte, dostala jsem úžasný recenzní výtisk od Nakladatelství Jota.  Zapomněli jste co to bylo za knihu? ...no nevadí, prozradím vám to znovu :). Vybrala jsem si titul Blízká setkání od úžasného fotografa a po přečtení této knihy musím řici, že i spisovatele Petra Slavíka.

Kniha je něco mezi cestopisem, přírodopisným časopisem plným zajímavých příběhů a především galerií.
Jelikož jsem Blízká setkání právě dočetla a jsem plná úžasných dojmů, tak úplně ještě nevím, jak vám to sem všechno zformulovat, aby to bylo výstižné.

Tato publikace je vlastně několik výprav ne jenomon za zvířaty. Hrozně se mi líbí, velice chytré rozvržení celé knihy. Nepočítám-li úvod, tak má kniha dvanáct kapitol. Každá kapitola má takové tři části: první je vyprávění, které popisuje zážitky z cesty, focení a zvířata; druhou částí jsou zeměpisné údaje s mapkou a poslední částí jsou fotografie, které jsou takovou třešničkou na dortu krásného vyprávění. Takže pokud chcete prožít dvanáct dobrodružství rozhodně si přečtěte tuto knihu.
Co titul dělá ještě krásnější je, že se autor věnuje především ohroženým druhům a nikdy nezapomíná, proč to všechno dělá, jelikož vším se snaží podporovat ohrožená zvířata. Myslím si, že bysme si každý měli vzít z Petra Slavíka příklad.
Ještě mi dovolte se vrátit k fotografiím, protože to je na knize to hlavní. Autor dokázal zvířata a krajinu zachytit na svých fotkách tak dokonale, že vám ihned po nahlédnutí do knihy vyrazí dech a ještě dlouho se jich nebudete moci nabažit. Vždyť i takové podlé zvíře jako je hyena skvrnitá, ač je otočená zády a mokrá, vypadá úžasně, to především díky autorovi, který se naučil vycítit ten právný moment, kdy zmáčknout "spoušť" a navždy ten pohled uchovat i pro ostatní.
Jak fotky tak text jsou na velice kvalitním papíře, tekže se nemusíte bát o zničení knihy.

Jak jsem se tak na knihu koukala a listovala si v ní už asi po sté, došlo mi, že jediné co jí schází je ještě autorův podpis, ale o tom si můžu leda tak nechat zdát :).

Ještě jednou moc děkuji Nakladetelství Jota za poskytnutí této úžasné knihy!

Určitě zase komentujte, vaše komentáře jsou na všem to nejhezčí :-)!

Žádné komentáře:

Okomentovat